home  |  preturi  |    contact
Implanturi dentare, Parodontoza, Proteze dantere - Dandent
 Implanturi dentare
» Despre implantul dentar
» Mentinerea implantelor prin igienizare
» Consideratii parodontale si protetice in implantologia dentara

 Parodontoza
» Despre parodontoza

 Igiena dentara
» Cum apar cariile
» Prevenirea cariilor
» Impactul negativ al leziunilor carioase
» Suplimente florurate pentru copii

 Diverse
» O comparatie intre coroanele mixte si coroanele nemetalice

Impactul negativ al leziunilor carioase asupra dezvoltarii somatice a copiilor

Caria dentara reprezinta unul din factorii importanti ce pot conduce la încetinirea cresterii si dezvoltarii copiilor. Copiii cu probleme de alimentatie care nu ating gradul de dezvoltare corespunzator vârstei lor cronologice sufera de afectiuni endocrine sau psiho-somatice dar ele nu explica întotdeauna situatia lor clinica. Lipsa unui diagnostic etiologic exact a sugerat investigarea starii de sanatate a cavitatii bucale, inclusiv a statusului dentar.

Cariile dentare ce ataca dentitia primara ar putea fi cauza hipodezvoltarii în anumite situatii. Aceste carii apar si se dezvolta în urma alimentarii incorecte a acestor copii. Dieta lor contine, în mod disproportional, produse lactate îndulcite si sucuri de fructe ce contin zahar rafinat. În plus, acesti copii nu sunt încadrati în programul de profilaxie dentara, nefiind tratati în mod regulat.

Cercetatorii au comparat greutatea corpului la un grup de 300 de copii cu vârsta maxima de trei ani si au constatat ca 50% din ei sufereau de carii dentare avansate (rampante), pe când cealalta jumatate erau aproape fara carii dentare; 13,7% din grupul copiilor suferinzi de carii dentare cântareau mai putin cu 20% din greutatea ideala, în timp ce in grupul copiilor fara carii nu a fost detectat nici un astfel de caz

În urma acestor rezultate, copiii au fost încadrati într-un program intensiv de reabilitare orala, cu tratarea cariilor dentare in decurs de 18 luni. La sfârsitul acestei perioade, s-a observat o echilibrare aproape completa a greutatii corporale, astfel încât din punct de vedere statistic, diferentele dintre cele doua grupuri au fost practic anihilate. Autorii accentueaza faptul ca leziunile dentare carioase însotite de afectiunile rezultante altereaza procesul digestiv precum si somnul copiilor intr-un mod multifactorial, conducând la o scadere a greutatii corporale pentru cei aflati în perioada de crestere. Odata cu controlul asupra "bolii dentare" (cariile si complicatiile ei), atât somnul cât si nutritia revin la normal, facilitând copiilor sa atinga potentialul de crestere adecvat.

Pentru o buna profilaxie a leziunilor carioase dentare se recomanda parintilor sa stearga gura copiilor cu o compresa umeda dupa fiecare masa si sunt avertizati sa nu permita copiilor sa adoarma cu biberoane cu lapte, sucuri de fructe sau alte bauturi îndulcite.

Este recomandabil pentru copii sa fie examinati de un stomatolog, de preferat specialist în pedodontie, deja de la vârsta de un an. Cariile dentare constituie o epidemie nerecunoscuta la copiii din straturile socio-economice joase. Chiar în S.U.A., peste 90% din copiii cu vârsta cuprinsa între 3-5 ani sufera de carii.

Rezultatele statistice formuleaza aspectul posibil al întârzierii în cresterea si dezvoltarea copiilor care prezinta carii dentare simple sau complicate iar o concluzie interesanta ar fi ca profilaxia, ca si tratamentul "bolii carioase" ar trebui introduse în programele de asigurare ale sanatatii în ciuda faptului ca autoritatile nu o recunosc ca fiind o problema cu serioase repercursiuni medical-sistemice, fapt demonstrat si prin acest studiu.

Articol preluat din

Dinte portelan sintetic Ivoclar

Dintele de portelan sintetic Ivoclar de la Vivadent ofera un amestec unic de fluorescenta, opalescenta si cromatica - furnizand o uniformitate superioara care sa permita potrivirea perfecta a nuantelor indiferent de substructura.

Tehnologia Vivadent speciala, unica de prelucrare a sticlei quartz sintetice ofera calitati deosebite, incluzand o procedura simpla de ardere si cicluri foarte scurte de ardere.

 

 

Service Calculatoare
Avocat Bucuresti
Cherestea Bucuresti
Hotel Bucuresti